Mee Kari







Bahan - bahannya..

1 kg mee kuning [celur dan toskan] 

Taugeh [buangkan kaki/akarnya] 
Bawang goreng 



Bahan Hiris/potong kecil 
Tahu [gorengkan] 
Daun bawang & daun sup 
Cili merah 
Limau kasturi/limau nipis 



Bahan Kuah: 
1/2 kg ayam...potong kecil 
200 gm udang 
1 paket chicken ball 
1 paket fish cake [potong nipis] 
2 s/b cili mesin 
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa 
5 cawan santan..(1 biji kelapa) 
minyak 
garam 

Bahan mesin 


2 batang serai 

1 inci halia 
1/2 inci lengkuas 
5 ulas bawang kecil 
2 ulas bawang putih 



Cara Memasak Kuah: 

1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak. 

2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak. 

3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan