Laksa Johor







BAHAN2NYA:

1/2 kg ikan tenggiri
1/2 cawan rempah kari ikan Babas
1/2 cawan cili kering yg dikisar
1/2 cawan udang kering (cuci bersih, keringkan dan kisar)
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 biji bawang besar
1 cawan santan pekat

 ½ cawan minyak masak
1 paket kecik kerisik

ULAM2
Timun
Taugeh
daun kesom
kacang panjang
limau kasturi 
SAMBAL BELACAN:
1/2 biji bawang besar
5 batang cili merah
1 inci belacan - dibakar
garam
gula

CARA:
Ikan dibersihkan dan direbus dengan sedikit garam.  Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air rebusan ikan tadi. Tepikan. Kisar bawang, serai, lengkuas dan halia sampai halus.


Panaskan periuk bubuh minyak setengah cawan dan masukkan bawang, serai, lengkuas dan halia kisar tadi. tumis sampai naik bau. Masukkan rempah ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan air setengah cawan dan goreng lagi kira-kira lima minit. Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak.


Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Bubuh air dua cawan dan santan satu cawan. Bila dah mendidih masukkan udang kering kisar dan kerisik. Rasakan dengan garam

Untuk sambal, tumbuk semua bahan sampai lumat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan