Laksa Penang





Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
3-4 paket laksa beras cap Zong Shan
*Bahan kuah laksa*
1 kg ikan kembung
3-4 ulas asam keping
1/2 labu bawang besar
7-10 ulas bawang merah
5-6 ulas bawang putih
3-4 cm halia
10-12 sudu makan cili giling
7-10 biji cili padi
1/2 cawan air asam jawa
3 cm belacan
segenggam daun kesum
1 batang bunga kantan
garam secukup rasa
*Bahan ulam laksa*
4-5 biji telur rebus – dibelah dua
1 biji cili merah – dihiris
1 biji cili hijau – dihiris
1/2 labu bawang besar – dihiris
5-6 biji cili padi – dihiris
1/2 biji nanas – dihiris
1 batang timun – dihiris memanjang
5-6 biji limau kasturi – dibelah dua
4-5 helai daun salad – dihiris
sedikit daun pudina
*Bahan opsyenal*
petis udang
Cara-cara
 Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam. Kemudian direbus sampai ‘al-dente’…Laksa ditoskan dan diketepikan.
*Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam. Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi.
Ikan rebus diperisikan lalu dikisar…Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi…Tulang ikan turut dikisar…Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga…
Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia…Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi…Kemudian, panaskan periuk…
Masukkan cili giling dan belacan…Lalu masukkan air asam jawa…
Masukkan daun kesum dan bunga kantan…
Kacau perlahan-lahan…Masak hingga mendidih…Kecap rasa masin, masam, dan pedasnya…Bubuhkan garam secukup rasa…Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan